Publicaties

Publicaties
Bij publicaties vindt u informatie voor mensen met Niet-Aangeboren Hersenletsel.

Casemanagement Hersenletsel
Cliëntfolder over project Casemanager
Ook casemanagement voor kinderen
Magazine Casemanagement januari 2020

Nieuwsbrief Hersenletsel.nl Utrecht & het Gooi
-nieuwsbrief Hersenletsel.nl inzake maatregelen door Coronavirus
nieuwsbrief 018 – januari 2020
– nieuwsbrief 015- september 2019
nieuwsbrief 014 – juni 2019
nieuwsbrief 013 – maart 2019
nieuwsbrief 012 – december 2018
nieuwsbrief 011 – augustus 2018 en activiteiten
nieuwsbrief 010 – april 2018
nieuwsbrief 009 – februari 2018

Nieuwsbrief Hersenstichting
Nieuwsbrief 27 februari 2018

Nieuwsbrief Praktijk Inge Oud
Praktijk Inge Oud is een praktijk voor partner- en relatiebegeleiding bij NAH. Hieronder vindt u de nieuwsbrief van de praktijk.
April 2020
Oktober 2017
April 2016
Februari 2016

‘Je moet op zoek naar je mogelijkheden’
Reni (38) was 17 jaar oud toen ze ziek werd. Vermoeidheid, buikpijn en gewichtsverlies leidden artsen tot de diagnose Myalgische encefalomyelitis, oftewel ME. Zeven jaar lang worstelde ze samen met haar ouders met symptomen die toch niet helemaal leken aan te sluiten bij deze postvirale hersenziekte. Tot uiteindelijk werd bevestigd dat het geen ME was, maar MS: multiple sclerose. De ME-diagnose leek gedurende de eerste jaren deels te passen, herinnert Reni’s vader Jan van Amstel zich. Maar af en toe werden de klachten ineens erger, om vervolgens weer af te zwakken. Hoewel ME een grillige, ongrijpbare ziekte is, bleef het gevoel groeien dat het dat niet kon zijn. “Onze twijfels verdwenen niet.” Samen met zijn dochter en zijn vrouw bleef hij dan ook zoeken naar andere verklaringen. Meer leest u hier.

Hersenschade door schildersziekte is blijvend
Mensen die hersenschade hebben door het werken met oplosmiddelen, houden daar jarenlang gezondheidsklachten aan over. Daar staat tegenover dat klachten niet erger worden.
Er is geen verhoogde kans op dementie en het aantal patiënten met de ‘schildersziekte’ is flink gedaald. Dat blijkt uit onderzoek van neuropsycholoog Evelien van Valen, die vandaag aan de Universiteit van Amsterdam promoveert.
Lees hier het artikel uit het AD.

Slaap-waakritme stoornissen bij NAH en de gevolgen voor hersenletsel
Tijdens het Hersenletselcongres, wat op 6 november 2017 werd gehouden, kwam het onderwerp Slaap-Waakritme stoornissen bij NAH en de gevolgen voor hersenletsel aan de orde.
Deze presentatie werd gegeven door Esmée Verwijk en Henk Eilander.
Meer informatie over deze presentatie leest u hier.

De professional: ontremming
In zijn werk als behandelaar van mensen met niet-aangeboren hersenletsel kom Jos Berends ontremming in allerlei vormen tegen. Bijvoorbeeld iemand die zijn emoties niet kan controleren: van blijdschap tot boosheid. Ontremming in eten of drinken. Mensen die geen rem hebben en maar door blijven sporten of praten. Of ontremming op seksueel gebied. Bijvoorbeeld een man die na een auto- ongeval frontaal hersenletsel oploopt, stelt dat hij recht heeft op seks als hij daar zin in heeft en daarbij totaal geen rekening houdt met zijn vrouw. Dat zijn heftige dingen.
Meer leest u hier.

Martine Bijl moest na een hersenbloeding alles weer leren.
Onlangs stond er op NU.nl een artikel over Martine Bijl waarin zij vertelt over haar revalidatie nadat wij getroffen was door een broerte.
U kunt hier het hele artikel lezen.

De Wereld Draait Door University – Erik Scherder
In de driedelige collegereeks van DWDD University: ‘Het Brein’ duikt professor dr. Erik Scherder in de wondere wereld van de hersenen.
U kunt hier en hier de uitzendingen bekijken.

Dan maar geen zorg
Dan maar geen zorg. Dit is de titel van een artikel in de Volkskrant van dinsdag 22 december 2015. Hierin leest u het schrijnende verhaal van Stephan die, als gevolg van een hersenontsteking, nu moet leven met Niet-Aangeboren Hersenletsel.
Lees hier het volledige artikel.

Kennisplein NAH

Logopedie voor mensen met Parkinson

Wat kan ik van je leren? Spar als professional met ervaringsdeskundigen en verstevig je vakmanschap.
In samenwerking met Windesheim en gemeente Almere kwam deze brochure tot stand.