Nieuwe uitgaven

Hier vindt u nieuwe uitgaven op het gebied van Niet-Aangeboren Hersenletsel

Op z’n Kop – Hans Mijnders
28-04-2020
David is populair. Als er een feestje met vrienden georganiseerd moet worden, regelt hij het wel. En hij heeft een fantastische vriendin: Claudia. Dan zet plotseling een scooterongeluk zijn leven op z’n kop. Dagenlang ligt David in coma. Claudia is dolgelukkig als hij weer bijkomt en langzaam herstelt. Maar het wordt nooit meer zoals vroeger. Claudia doet er alles aan om het vol te houden met haar vriend, nu hersenletsel zijn karakter heeft veranderd. David raakt veel vrienden kwijt. Maar is dat echt een verlies?
Het verhaal van David en Claudia is waargebeurd.
Lees hier de informatie over het boek.

Opnieuw en opnieuw – Otmar Vrees
28-04-2020
Zeven jaar geleden werd Otmar Vrees getroffen door een beroerte. Het overkwam niet alleen Otmar, maar ook zijn vrouw en hun twee dochters. Otmar schreef een boekje over zijn ervaringen ‘Opnieuw en opnieuw. Otmars levensverhaal’. Dat is zijn verhaal, daarnaast heeft zijn vrouw Marjolijn ook haar verhaal. Hun gezamenlijke verhaal kan anderen helpen, daarom vertellen zij erover.
Lees de publicatie en het boekje is te bestellen bij werkcentrum Aalsmeer.

De onzichtbare gevolgen van hersenletsel – Huisarts en wetenschap
Erken, herken en verwijs
Veel mensen met niet-aangeboren hersenletsel ondervinden nog jaren later problemen in het dagelijks functioneren en in het maatschappelijk leven. Meestal is de huisarts degene van wie de patiënte afhankelijk is voor het herkennen en gericht doorverwijzen bij problemen door hersenletsel. Deze nascholing biedt praktische handvatten.

Over het hoofd gezien – Eric Hermans
8 oktober 2019
Medisch socioloog Dr. Eric Hermans heeft het boek “Over het hoofd gezien; 100.000 kinderen met niet aangeboren hersenletsel” geschreven.
De hoofdmoot van het boek bestaat uit 12 verhalen over de lotgevallen van kinderen met NAH en hun ouders. De 12 kinderen waren gemiddeld 10 jaar oud toen zij NAH opliepen en bij het afsluiten van de verhalen waren zij  25 jaar oud. Zij hebben dus veel meegemaakt en te vertellen. Aan het eind trek ik conclusies uit hun verhalen.
Meer informatie leest u hier.

Ga toch weg – Arno Prinsen
Een jaar na het oplopen van hersenletsel heeft bijna de helft van de mensen geen of beperkt ziekte-inzicht. Dat betekent dat hun omgeving belemmeringen in hun functioneren ziet maar dat zij zelf geen problemen ervaren. In het boek Heb ik een probleem dan? (2009) beschreef Arno Prinsen drie typen cliënten: de voorbijganger, de zoeker en de klant. Ieder met een andere mate van ziekte-inzicht. Als je als hulpverlener hierbij aansluit dan heeft de behandeling of begeleiding meer effect.
Dit langverwachte vervolg geeft antwoord op de vraag hoe je dat doet.
Meer informatie leest u hier.

Speelsbrein – Marleen van der Wees
Een vrolijk speelboek voor ouders van kinderen van 0 tot 4 jaar met kwetsbare hersenen. Jouw kind leert in de eerste jaren van zijn leven ongelofelijk veel, met zijn hersenen in de hoofdrol. Het gaat vormen en kleuren herkennen, leert om even te wachten, opdrachten te onthouden en uit te voeren, te puzzelen en voorwerpen bij elkaar te zoeken. Als ouder wil je de ontwikkeling van je kind zoveel mogelijk ondersteunen, zeker als het kwetsbare hersenen heeft, bijvoorbeeld door een val, ongeluk ziekte of problemen rond de geboorte. Samen spelen is de beste manier om de ontwikkeling van je baby, dreumes of peuter te stimuleren! Wist je dat kijken naar een trekdier je kind helpt om bewegende voorwerpen te leren volgen? Of dat een bal overrollen een beroep doet op “volgehouden aandacht’? En wist je dat je het werkgeheugen van je kind activeert door een simpel zoekspel of met muziek maken en rijmpjes? Speelsbrein is leuk en praktisch doe-boek voor ouders. Het staat vol informatie, tips en spelletjes om met je jonge kind te spelen. Het maakt niet uit wat je kind kan, er is altijd een volgende stap. Het allerbelangrijkste is om samen plezier te hebben. Dat gaat vast lukken met dit boek. Veel speelplezier!
Meer informatie leest u hier.

Mijn kind in coma, ervaringsverhalen voor ouders door ouders
Hugo Borst, Schrijver, voetbaljournalist en mantelzorger: dit is een zeer belangrijk boek. Want wat doe je als jouw kind zwaar hersenletsel oploopt en het bewustzijn verliest?
Ik maakte het mee met mijn nichtje Daphne, een briljante meid van 19. Op een avond wordt ze op haar fiets aangereden. Door kordaat optreden belandt ze in no time op de operatietafel. Chirurgen vechten voor haar leven. Ik zag haar ouders Erika en Rien vanaf dag 1 afzien. Eerst de huiveringwekkende angst of Daphne het ongeluk zou overleven, daarna het besef dat hun dochter in coma ligt. Dan de onzekerheid of ze daar ooit nog uitkomt en zo ja: hoe komt ze er dan uit.
In dit boek vertellen Erika en andere ouders van kinderen met bewustzijnsproblematiek wat ze allemaal hebben meegemaakt nadat hun kind hersenletsel opliep.
Het zijn indrukwekkende en leerzame verhalen voor andere ouders van kinderen die in coma zijn geraakt.
De samenstellers – fysiotherapeuten werkzaam op de VIN-afdeling (Vroege Intensieve Neurorevalidatie) van Libra Revalidatie & Audiologie, locatie Leijpark – hebben een puik idee knap uitgewerkt. Dit is een onmisbaar boek. Het biedt de bezorgde lezer houvast en handvatten.
Meer informatie leest u hier.

Mevrouw, u heeft een hersentumor – Joke Goudriaan
“Mevrouw, u heeft een hersentumor.” Het zal je maar gezegd worden. Zoals veel patiënten zullen doen, gaat ook Joke op zoek naar wat er aan behandelingen mogelijk is, zowel in het reguliere als in het alternatieve circuit. En ze blogt. Wat ze meemaakt en wat ze voelt en denkt. Zo ontstaat er een naslagwerk waar anderen ook wat aan kunnen hebben. Joke gaat alleen maar voor. En de opbrengst van haar werk gaat naar Stichting STOPhersentumoren.nl, omdat alle kleine beetjes helpen om meer en meer, steeds meer onderzoek te financieren. Want de hoop op genezing van hersenkanker moet worden omgezet in feiten.
Meer informatie leest u hier.

Je hand op mijn schouder. Goede zorgverlening bij NAH gezien door de ogen van de patiënt – Dominique Deseure
Aangezien het brein de kern van ons ‘zijn’ is, kan een breinkwetsuur heel ingrijpende gevolgen hebben. Niet alle gevolgen zijn duidelijk zichtbaar voor de buitenwereld en voor de mensen in de omgeving van de patiënt. Alleen wie zelf een hersenletsel heeft, weet echt hoe het is. Dit boek illustreert met voorbeelden hoe het voelt om met een gekwetst brein te leven in een maatschappij die patiënten vaak niet begrijpt en/of verkeerd beoordeelt.
Meer informatie leest u hier.Niet-Aangeboren Hersenletsel: oorzaken, gevolgen, signalen en zorg