Nieuwe uitgaven

Hier vindt u nieuwe uitgaven op het gebied van Niet-Aangeboren Hersenletsel

Mijn kind in coma, ervaringsverhalen voor ouders door ouders
Hugo Borst, Schrijver, voetbaljournalist en mantelzorger: dit is een zeer belangrijk boek. Want wat doe je als jouw kind zwaar hersenletsel oploopt en het bewustzijn verliest?
Ik maakte het mee met mijn nichtje Daphne, een briljante meid van 19. Op een avond wordt ze op haar fiets aangereden. Door kordaat optreden belandt ze in no time op de operatietafel. Chirurgen vechten voor haar leven. Ik zag haar ouders Erika en Rien vanaf dag 1 afzien. Eerst de huiveringwekkende angst of Daphne het ongeluk zou overleven, daarna het besef dat hun dochter in coma ligt. Dan de onzekerheid of ze daar ooit nog uitkomt en zo ja: hoe komt ze er dan uit.
In dit boek vertellen Erika en andere ouders van kinderen met bewustzijnsproblematiek wat ze allemaal hebben meegemaakt nadat hun kind hersenletsel opliep.
Het zijn indrukwekkende en leerzame verhalen voor andere ouders van kinderen die in coma zijn geraakt.
De samenstellers – fysiotherapeuten werkzaam op de VIN-afdeling (Vroege Intensieve Neurorevalidatie) van Libra Revalidatie & Audiologie, locatie Leijpark – hebben een puik idee knap uitgewerkt. Dit is een onmisbaar boek. Het biedt de bezorgde lezer houvast en handvatten.
Meer informatie leest u hier.

Prettig verstoord brein – Arnie Craninckx
Een autobiografisch boek die op 2 oktober 2016 uitgebracht wordt.
Arnie neemt u mee in haar leven met hersenletsel en beschrijft zaken waartegen zij in het leven aanloopt. Ogenschijnlijk simpele gebeurtenissen, die voor haar dikwijls drama’s zijn.
Maar ook schrijft zij over kleine overwinningen, die groots aanvoelen. In deze bundel wordt aan de buitenwereld laten zien wat de onzichtbare beperkingen zijn van hersenletsel. Want zoals zij altijd zegt:”Niemand ziet de rolstoel in mijn hoofd.”
Meer informatie leest u hier en hier.

Mevrouw, u heeft een hersentumor – Joke Goudriaan
“Mevrouw, u heeft een hersentumor.” Het zal je maar gezegd worden. Zoals veel patiënten zullen doen, gaat ook Joke op zoek naar wat er aan behandelingen mogelijk is, zowel in het reguliere als in het alternatieve circuit. En ze blogt. Wat ze meemaakt en wat ze voelt en denkt. Zo ontstaat er een naslagwerk waar anderen ook wat aan kunnen hebben. Joke gaat alleen maar voor. En de opbrengst van haar werk gaat naar Stichting STOPhersentumoren.nl, omdat alle kleine beetjes helpen om meer en meer, steeds meer onderzoek te financieren. Want de hoop op genezing van hersenkanker moet worden omgezet in feiten.
Meer informatie leest u hier.

Je hand op mijn schouder. Goede zorgverlening bij NAH gezien door de ogen van de patiënt – Dominique Deseure
Aangezien het brein de kern van ons ‘zijn’ is, kan een breinkwetsuur heel ingrijpende gevolgen hebben. Niet alle gevolgen zijn duidelijk zichtbaar voor de buitenwereld en voor de mensen in de omgeving van de patiënt. Alleen wie zelf een hersenletsel heeft, weet echt hoe het is. Dit boek illustreert met voorbeelden hoe het voelt om met een gekwetst brein te leven in een maatschappij die patiënten vaak niet begrijpt en/of verkeerd beoordeelt.
Meer informatie leest u hier.

Kunst-Zinnig-Brein – Ank Kemping
Voor mensen die Niet Aangeboren Hersenletsel oplopen, verandert de wereld rigoureus. Bij velen is sprake van een breuk in de levenslijn. Hoe krijg je je leven weer op de rit? Niet alleen de persoon zelf, maar ook de directe en indirecte omgeving krijgt te maken met de zichtbare en onzichtbare gevolgen van hersenletsel. Juist die onzichtbare beperkingen leveren vaak het grootste probleem op. Want wat in eerste instantie niet zichtbaar is, geeft vaak onbegrip bij de ander. Kunst-Zinnig-Brein is een boek vol beelden en verhalen, gemaakt door kunstenaars die allen Niet Aangeboren Hersenletsel hebben. Het is daardoor een boek voor alle mensen die zelf of in hun omgeving met Niet Aangeboren Hersenletsel te maken krijgen. De schilderijen en verhalen maken Niet Aangeboren Hersenletsel zichtbaar. Ze laten zien wat de schilders en vertellers ondanks de beperkingen kunnen bereiken: door kunst weer perspectief.
Meer informatie leest u hier.

Niet-Aangeboren Hersenletsel: oorzaken, gevolgen, signalen en zorg
Hogeschool Windesheim Flevoland heeft in een werkplaats van Kennisplein Gehandicaptensector een lesbrief ontwikkeld met basisinformatie over niet-aangeboren hersenletsel. In deze lesbrief staat alle benodigde basisinformatie over NAH. Door de deskundigheid van professionals over NAH te bevorderen kan de kwaliteit van zorg voor mensen met NAH en hun naasten verbeteren. Meer informatie leest u hier en in de lesbrief.

Ziek? Beter! – Cor van Vuren
Het gaat over een meisje met een hersentumor. Je volgt het hele proces. Een zwaar onderwerp, maar luchtig uitgewerkt, met voldoende ruimte voor humor. En, belangrijk voor een kinderboek: het loopt goed af.
Meer informatie leest u hier.

Niet voor softies – Tonja Elbers
Indrukwekkend verhaal over een meisje met een hersentumor
Niet voor softies is het gefictionaliseerde autobiografische kinderboekendebuut van Tonja Elbers. Ze leeft al sinds haar achtste jaar met een hersentumor in haar hoofd.
Meer informatie leest u hier.

Ik hou nog steeds van appeltaart – Suzanne de Roos en Diana Moonen
Dit boek gaat over de gevolgen van Niet-Aangeboren Hersenletsel bij kinderen en jongeren, handboek voor ouders, begeleiders en onderwijsprofessionals.
Meer informatie leest u hier.

Imperfect verklaard – Ariena Ruwaard
In 2008 wordt Ariena Ruwaard overvallen door een virale encefalitis (hersenontsteking). Ze is vastbesloten om haar leven van voor deze ziekte terug te krijgen. Het leven dat haar zo lief is. Haar gezin, haar baan in het onderwijs en een intensief sociaal leven. Maar het lukt haar niet. Ze moet de strijd met zichzelf opgeven en wordt officieel imperfect verklaard.
Meer informatie leest u hier.