Nieuwe uitgaven

Hier vindt u nieuwe uitgaven op het gebied van Niet-Aangeboren Hersenletsel

Ga toch weg – Arno Prinsen
Een jaar na het oplopen van hersenletsel heeft bijna de helft van de mensen geen of beperkt ziekte-inzicht. Dat betekent dat hun omgeving belemmeringen in hun functioneren ziet maar dat zij zelf geen problemen ervaren. In het boek Heb ik een probleem dan? (2009) beschreef Arno Prinsen drie typen cliënten: de voorbijganger, de zoeker en de klant. Ieder met een andere mate van ziekte-inzicht. Als je als hulpverlener hierbij aansluit dan heeft de behandeling of begeleiding meer effect.
Dit langverwachte vervolg geeft antwoord op de vraag hoe je dat doet.
Meer informatie leest u hier.

Nieuw boek voor behandelaars van mensen met afasie: Bouwen aan identiteit
Het boek Bouwen aan identiteit is gelanceerd. Een goed onderbouwde, zeer praktische handreiking voor het werken aan identiteit met mensen met afasie. Met aansprekende illustraties van Reno Huibers, die zelf afasie heeft, en 25 uitgewerkte werkvormen, klaar voor gebruik. Werkbladen en illustraties kunnen ook gedownload worden van www.bouwenaanidentiteit.nl.
Meer informatie leest u in het persbericht en in de bijlage.

Hoofdstuk Opgelost – Merel van Zoelen en Wouter de Boer
Oplossingsgericht werken met mensen met hersenletsel is dé manier om de toekomst opnieuw vorm te geven en eigen regie te krijgen. Met dit praktische boek kun je meteen aan de slag. Hersenletsel heeft een enorme impact op alle betrokkenen. Veel mensen met hersenletsel hebben het gevoel dat zij de regie over hun eigen leven kwijt zijn. De nadruk ligt vaak op wat er niet meer kan. Oplossingsgericht werken is een positieve benadering, die uitgaat van wat de cliënt wél wil en kan. Als professional help je mensen hun eigen kracht te ervaren en zelf een weg te vinden. Juist daarom is het zo’n bruikbare aanpak bij mensen met hersenletsel en hun naasten. Bij oplossingsgericht werken staat de gewenste toekomst van de cliënt centraal. Hoe wil hij dat zijn leven eruitziet over vijf jaar? Wat hoopt hij dat er anders is over een maand of een jaar? Wat maakt dat het al soms wél goed gaat? En wat nog meer? Hoe kan hij deze aanpak vaker inzetten om zijn doel te bereiken? De cliënt bedenkt zijn eigen oplossingen, jij begeleidt het proces.
Meer informatie leest u hier en lees het interview met de auteurs.

Speelsbrein – Marleen van der Wees
Een vrolijk speelboek voor ouders van kinderen van 0 tot 4 jaar met kwetsbare hersenen. Jouw kind leert in de eerste jaren van zijn leven ongelofelijk veel, met zijn hersenen in de hoofdrol. Het gaat vormen en kleuren herkennen, leert om even te wachten, opdrachten te onthouden en uit te voeren, te puzzelen en voorwerpen bij elkaar te zoeken. Als ouder wil je de ontwikkeling van je kind zoveel mogelijk ondersteunen, zeker als het kwetsbare hersenen heeft, bijvoorbeeld door een val, ongeluk ziekte of problemen rond de geboorte. Samen spelen is de beste manier om de ontwikkeling van je baby, dreumes of peuter te stimuleren! Wist je dat kijken naar een trekdier je kind helpt om bewegende voorwerpen te leren volgen? Of dat een bal overrollen een beroep doet op “volgehouden aandacht’? En wist je dat je het werkgeheugen van je kind activeert door een simpel zoekspel of met muziek maken en rijmpjes? Speelsbrein is leuk en praktisch doe-boek voor ouders. Het staat vol informatie, tips en spelletjes om met je jonge kind te spelen. Het maakt niet uit wat je kind kan, er is altijd een volgende stap. Het allerbelangrijkste is om samen plezier te hebben. Dat gaat vast lukken met dit boek. Veel speelplezier!
Meer informatie leest u hier.

Een moeder vol stoplichten
Amelie is 9 jaar als haar moeder plotseling ziek wordt. Ze begrijpt niets van de ziekte van haar moeder. Het enige dat ze weet is dat het een rotziekte is die nooit meer overgaat. Thuis is opeens helemaal geen fijn thuis meer. Ze weet zich geen raad met haar gevoelens. Soms is ze heel boos, dan weer heel verdrietig. En soms ook gewoon wel vrolijk, maar mag dat wel als je moeder zo ziek is? Ze heeft het idee dat niemand haar begrijpt. Ook haar kleine broertje Jonathan en haar grote zus Nina niet. Behalve haar oude buurman. Hij lijkt wel te willen luisteren en geeft haar soms ook nog goede raad. Zo’n goede raad dat ze op zoek gaat naar een slimme dokter die haar moeder beter kan maken. Maar dat lukt natuurlijk niet. Wel schrijft de dokter haar een mooie brief en leert Amelie en vooral ook haar gezin hoe ze de ziekte een plek in hun leven kunnen geven.
Meer informatie leest u hier.

Mijn vader heeft kapotte hersens
Wat gebeurt er met jou, als kind, wanneer je vader of moeder niet aangeboren hersenletsel oploopt.
Als revalidatie niet voldoende helpt waardoor je vader of moeder in een verpleeghuis of woonvorm moet gaan wonen.
Welke emoties komen er dan boven en hoe ga je daar mee om. Dit kinderboek vertelt door middel van heldere teksten en verduidelijkende tekeningen wat er allemaal kan gebeuren na hersenletsel. Via praatvragen kan een kind woorden geven aan zijn of haar emoties en gedachten.
Het boek is te bestellen via Boekscout.

Mijn kind in coma, ervaringsverhalen voor ouders door ouders
Hugo Borst, Schrijver, voetbaljournalist en mantelzorger: dit is een zeer belangrijk boek. Want wat doe je als jouw kind zwaar hersenletsel oploopt en het bewustzijn verliest?
Ik maakte het mee met mijn nichtje Daphne, een briljante meid van 19. Op een avond wordt ze op haar fiets aangereden. Door kordaat optreden belandt ze in no time op de operatietafel. Chirurgen vechten voor haar leven. Ik zag haar ouders Erika en Rien vanaf dag 1 afzien. Eerst de huiveringwekkende angst of Daphne het ongeluk zou overleven, daarna het besef dat hun dochter in coma ligt. Dan de onzekerheid of ze daar ooit nog uitkomt en zo ja: hoe komt ze er dan uit.
In dit boek vertellen Erika en andere ouders van kinderen met bewustzijnsproblematiek wat ze allemaal hebben meegemaakt nadat hun kind hersenletsel opliep.
Het zijn indrukwekkende en leerzame verhalen voor andere ouders van kinderen die in coma zijn geraakt.
De samenstellers – fysiotherapeuten werkzaam op de VIN-afdeling (Vroege Intensieve Neurorevalidatie) van Libra Revalidatie & Audiologie, locatie Leijpark – hebben een puik idee knap uitgewerkt. Dit is een onmisbaar boek. Het biedt de bezorgde lezer houvast en handvatten.
Meer informatie leest u hier.

Prettig verstoord brein – Arnie Craninckx
Een autobiografisch boek die op 2 oktober 2016 uitgebracht wordt.
Arnie neemt u mee in haar leven met hersenletsel en beschrijft zaken waartegen zij in het leven aanloopt. Ogenschijnlijk simpele gebeurtenissen, die voor haar dikwijls drama’s zijn.
Maar ook schrijft zij over kleine overwinningen, die groots aanvoelen. In deze bundel wordt aan de buitenwereld laten zien wat de onzichtbare beperkingen zijn van hersenletsel. Want zoals zij altijd zegt:”Niemand ziet de rolstoel in mijn hoofd.”
Meer informatie leest u hier en hier.

Mevrouw, u heeft een hersentumor – Joke Goudriaan
“Mevrouw, u heeft een hersentumor.” Het zal je maar gezegd worden. Zoals veel patiënten zullen doen, gaat ook Joke op zoek naar wat er aan behandelingen mogelijk is, zowel in het reguliere als in het alternatieve circuit. En ze blogt. Wat ze meemaakt en wat ze voelt en denkt. Zo ontstaat er een naslagwerk waar anderen ook wat aan kunnen hebben. Joke gaat alleen maar voor. En de opbrengst van haar werk gaat naar Stichting STOPhersentumoren.nl, omdat alle kleine beetjes helpen om meer en meer, steeds meer onderzoek te financieren. Want de hoop op genezing van hersenkanker moet worden omgezet in feiten.
Meer informatie leest u hier.

Je hand op mijn schouder. Goede zorgverlening bij NAH gezien door de ogen van de patiënt – Dominique Deseure
Aangezien het brein de kern van ons ‘zijn’ is, kan een breinkwetsuur heel ingrijpende gevolgen hebben. Niet alle gevolgen zijn duidelijk zichtbaar voor de buitenwereld en voor de mensen in de omgeving van de patiënt. Alleen wie zelf een hersenletsel heeft, weet echt hoe het is. Dit boek illustreert met voorbeelden hoe het voelt om met een gekwetst brein te leven in een maatschappij die patiënten vaak niet begrijpt en/of verkeerd beoordeelt.
Meer informatie leest u hier.

Kunst-Zinnig-Brein – Ank Kemping
Voor mensen die Niet Aangeboren Hersenletsel oplopen, verandert de wereld rigoureus. Bij velen is sprake van een breuk in de levenslijn. Hoe krijg je je leven weer op de rit? Niet alleen de persoon zelf, maar ook de directe en indirecte omgeving krijgt te maken met de zichtbare en onzichtbare gevolgen van hersenletsel. Juist die onzichtbare beperkingen leveren vaak het grootste probleem op. Want wat in eerste instantie niet zichtbaar is, geeft vaak onbegrip bij de ander. Kunst-Zinnig-Brein is een boek vol beelden en verhalen, gemaakt door kunstenaars die allen Niet Aangeboren Hersenletsel hebben. Het is daardoor een boek voor alle mensen die zelf of in hun omgeving met Niet Aangeboren Hersenletsel te maken krijgen. De schilderijen en verhalen maken Niet Aangeboren Hersenletsel zichtbaar. Ze laten zien wat de schilders en vertellers ondanks de beperkingen kunnen bereiken: door kunst weer perspectief.
Meer informatie leest u hier.

Niet-Aangeboren Hersenletsel: oorzaken, gevolgen, signalen en zorg
Hogeschool Windesheim Flevoland heeft in een werkplaats van Kennisplein Gehandicaptensector een lesbrief ontwikkeld met basisinformatie over niet-aangeboren hersenletsel. In deze lesbrief staat alle benodigde basisinformatie over NAH. Door de deskundigheid van professionals over NAH te bevorderen kan de kwaliteit van zorg voor mensen met NAH en hun naasten verbeteren. Meer informatie leest u hier en in de lesbrief.

Ziek? Beter! – Cor van Vuren
Het gaat over een meisje met een hersentumor. Je volgt het hele proces. Een zwaar onderwerp, maar luchtig uitgewerkt, met voldoende ruimte voor humor. En, belangrijk voor een kinderboek: het loopt goed af.
Meer informatie leest u hier.

Niet voor softies – Tonja Elbers
Indrukwekkend verhaal over een meisje met een hersentumor
Niet voor softies is het gefictionaliseerde autobiografische kinderboekendebuut van Tonja Elbers. Ze leeft al sinds haar achtste jaar met een hersentumor in haar hoofd.
Meer informatie leest u hier.

Ik hou nog steeds van appeltaart – Suzanne de Roos en Diana Moonen
Dit boek gaat over de gevolgen van Niet-Aangeboren Hersenletsel bij kinderen en jongeren, handboek voor ouders, begeleiders en onderwijsprofessionals.
Meer informatie leest u hier.

Imperfect verklaard – Ariena Ruwaard
In 2008 wordt Ariena Ruwaard overvallen door een virale encefalitis (hersenontsteking). Ze is vastbesloten om haar leven van voor deze ziekte terug te krijgen. Het leven dat haar zo lief is. Haar gezin, haar baan in het onderwijs en een intensief sociaal leven. Maar het lukt haar niet. Ze moet de strijd met zichzelf opgeven en wordt officieel imperfect verklaard.
Meer informatie leest u hier.