Jeugd – Jongeren

De ervaring van het Hersenletselteam is dat, het voor mensen met Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) en hulpverleners, vaak niet meevalt uit te zoeken waar kinderen/jongeren met NAH terecht kunnen. Hier vindt u een overzicht van het zorgaanbod in de regio.

Wij doen ons best dit zorgaanbod up to date te houden en hebben uiteraard uw hulp daarbij nodig. Graag horen wij wanneer er organisaties uit het netwerk van het Hersenletselteam Utrecht ontbreken of wanneer er nieuwe initiatieven moeten worden toegevoegd aan deze lijst.

Facebook-groepen
Brainact Jongeren met NAH
Moeders met NAH en jonge kinderen (besloten groep)
NAH Jongeren ( Besloten groep)
Ouders van kinderen met hersenletsel N.A.H. (besloten groep)

Folder
Hoe verder na traumatisch hersenletsel bij kinderen en jongeren

Signaleringslijst kinderen
Signaleringslijst kinderen – Vilans 2008
Signaleringslijst kinderen van 1 tot 6 jaar
NAH in beeld

Websites:
All of me
Beat Batten
De Roode Draak
Dream night at the zoo
Emmy’s Maatwerk
Fietshelm is Hoofdzaak
Handicap.nl
Handje Help
Hersenletsel en Jeugd
Hersenletsel-uitleg
JFK-Kinderfonds
JouwGGD
MSkidsweb
NAH Info
Ouders NAH Kinderen
Prinses Maxima Centrum voor oncologie
(Sch)Ouders
Skion
Vilans
Vereniging Ouders Kinderen en Kanker (VOKK)
ZonMw

Ambulante begeleiding
Pluryn – Werkenrode
Professionals in NAH
Reinaerde
Sherpa

Dagbesteding
Griftenstein & Zorg

GGZ- Diagnostiek
Alrecht – Vesalius
Brein Support

Jonge mantelzorgers
Een broer of zus met hersenletsel – Verder met hersenletsel
Jonge mantelzorgers – De Rijksoverheid
Jonge mantelzorgers in beeld – artikel One World
Jonge mantelzorgers ondersteunen– Mantelzorg.nl
Jonge mantelzorgers Soest
Mantelzorg.nl
Ondersteuning van jonge mantelzorgers -Vilans
Tandem Samen zorgen
Vanzelfsprekendjmz.nl
Verhalen van jonge mantelzorgers
Zorg voor je ouders

Kinderfysiotherapie/ergotherapie
Adphys
Ergotherapie Kinderen
Fit en Vaardig
Kinderfysiotherapeutisch centrum  Nieuwegein
Praktijk De Wiel – Kinderergotherapie
Praktijk De Wiel – Fysiotherapie

Logeeropvang
Het IJsselhuis – Montfoort
Pauwer
Sherpa- Huizen

Patiëntenvereniging
Epilepsie vereniging
Hersentumoren bij kinderen
Hersenkneuzing
Hersenletsel.nl
Huntington jongerencommissie
MS Kids web
NAH-kids

Revalidatie
Daan Theeuwes Centrum
De Hoogstraat Revalidatie
De Hoogstraat, ervaringen van revalidanten
De Hoogstraat – Rik, training bij NAH
Bavo Europoort
Heliomare
Reade – Amsterdam
Revalidatiecentrum De Trappenberg
Revalidatiefonds
RMC Groot Klimmendaal

Studie/onderwijs
De Kleine Prins
Handicap + Studie
Mariëndael
Rea College
Werkenrode School
ZieZon

Woonvormen
De Bilthuysen
Inovum De Beukenhof – Loosdrecht
Klein Armelisweerd
NAH Mens – Sassenheim
Pauwer
Pluryn Burcht Wilg- Groesbeek
Pluryn Doelen Eik – Groesbeek
Reinaerde De Merenhof – Abcoude
Reinaerde Wijkersloot – Nieuwegein
SZR

Over het hoofd gezien – Eric Hermans
8 oktober 2019
Medisch socioloog Dr. Eric Hermans heeft het boek “Over het hoofd gezien; 100.000 kinderen met niet aangeboren hersenletsel” geschreven.
De hoofdmoot van het boek bestaat uit 12 verhalen over de lotgevallen van kinderen met NAH en hun ouders. De 12 kinderen waren gemiddeld 10 jaar oud toen zij NAH opliepen en bij het afsluiten van de verhalen waren zij  25 jaar oud. Zij hebben dus veel meegemaakt en te vertellen. Aan het eind trek ik conclusies uit hun verhalen.
Meer informatie leest u hier.

Werkgroep ouders en kinderen met NAH
In 2019 start een nieuwe landelijke werkgroep met als doel activiteiten en bijeenkomsten voor ouders van en kinderen met niet-aangeboren hersenletsel te organiseren. De initiatiefneemster voor de werkgroep is Patricia Blom. U kunt haar bereiken via het e-mailadres kinderen@hersenletsel.nl
Meer informatie leest u hier.

Daan Theeuwes Centrum in aflevering van Dokters van morgen
Het Daan Theeuwes centrum in Woerdenwas dinsdag 29 januari 2019 te zien in een reportage in het tv-programma Dokters van Morgen. De programmamakers volgden de intensieve revalidatie van de 22-jarige Laury in het Centrum.
Adriaan Theeuwes opende eind vorig jaar het centrum naar voorbeeld van een Amerikaanse plek waar zijn zoon Daan na intensieve therapie weer revalideerde, om jonge mensen met ernstig hersenletsel te helpen. Lees het artikel in het AD en bekijk de aflevering via uitzending gemist.

Boekje “Er lijkt niets met ons aan de hand, maar dat is niet zo….. Ons hoofd moet heel hard werken.”
Na het lezen van deze zes verhalen is de kans groot dat je gedrag herkent bij een van je leerlingen, teamgenoten, cliënten, kinderen.
In dit boekje vind je antwoord op wat nu?… Hoe verder?
In Nederland is heel veel kennis en kunde aanwezig en beschikbaar over opgroeiende hersenen, hersenletsel en wat er mogelijk is om te helpen repareren, accepteren en mee leren omgaan. Te vaak komen we tegen dat kinderen en jongeren met ‘lastig’ gedrag tegen. Al tijdens de intake, en later bevestigd door verder onderzoek, blijkt er sprake te zijn van (een eerder opgelopen) hersenletsel. Bekijk het boekje hier.

NAH boekje voor onderwijs
Op 25 september 2018 is, tijdens het Brain Awareness Week symposium, ‘het NAH boekje voor onderwijs’ gepresenteerd.
Het NAH boekje voor onderwijs bevat achtergrondinformatie en advies voor onderwijs aan leerlingen met niet-aangeboren hersenletsel. Voor zowel het regulier als speciaal basis en voortgezet onderwijs.
Carla Hendriks, GZ psycholoog Heliomare en mede-auteur van het boekje: “Ouders krijgen te maken met veel veranderingen nadat hun kind hersenletsel heeft opgelopen. Veranderingen in de ontwikkeling van het kind maar ook met veranderingen in onderwijs en ondersteuningsmogelijkheden. Het boekje is heel praktisch en overzichtelijk. Het geeft de leerkracht achtergrondinformatie en advies. In het boekje wordt besproken waar leerlingen met NAH mee te maken krijgen tijdens verschillende fasen en transitiemomenten en op welke ontwikkelingsdomeinen gevolgen zich kunnen uiten (fysiek, cognitief, emotioneel en sociaal). Deze domeinen worden uitgewerkt en leerkrachten lezen hierop tips en praktische handelingsadviezen hoe zij hiermee om kunnen gaan.”
Bekijk hier het boekje.

Verwijsgids en Kwaliteitscriteria voor zorg aan kinderen met een hersentumor
Op 1 april werden kwaliteitscriteria en een verwijsgids voor de zorg aan kinderen met een hersentumor gepresenteerd tijdens het VOKK-symposium ‘Leven met en na een hersentumor’. De kwaliteitscriteria en de verwijsgids zijn ontwikkeld door ons samen met de Vereniging Ouders, Kinderen en Kanker (VOKK) en Stichting Kinderoncologie Nederland (SKION) in nauwe samenwerking met kinderen, jongeren, ouders en professionals. Meer informatie leest u hier en in de Verwijsgids  en in het stuk Kwaliteitscriteria voor zorg aan kinderen met hersentumor

Speelsbrein – Marleen van der Wees
Een vrolijk speelboek voor ouders van kinderen van 0 tot 4 jaar met kwetsbare hersenen. Jouw kind leert in de eerste jaren van zijn leven ongelofelijk veel, met zijn hersenen in de hoofdrol. Het gaat vormen en kleuren herkennen, leert om even te wachten, opdrachten te onthouden en uit te voeren, te puzzelen en voorwerpen bij elkaar te zoeken. Als ouder wil je de ontwikkeling van je kind zoveel mogelijk ondersteunen, zeker als het kwetsbare hersenen heeft, bijvoorbeeld door een val, ongeluk ziekte of problemen rond de geboorte. Samen spelen is de beste manier om de ontwikkeling van je baby, dreumes of peuter te stimuleren! Wist je dat kijken naar een trekdier je kind helpt om bewegende voorwerpen te leren volgen? Of dat een bal overrollen een beroep doet op “volgehouden aandacht’? En wist je dat je het werkgeheugen van je kind activeert door een simpel zoekspel of met muziek maken en rijmpjes? Speelsbrein is leuk en praktisch doe-boek voor ouders. Het staat vol informatie, tips en spelletjes om met je jonge kind te spelen. Het maakt niet uit wat je kind kan, er is altijd een volgende stap. Het allerbelangrijkste is om samen plezier te hebben. Dat gaat vast lukken met dit boek. Veel speelplezier!
Meer informatie leest u hier.

Een moeder vol stoplichten
Amelie is 9 jaar als haar moeder plotseling ziek wordt. Ze begrijpt niets van de ziekte van haar moeder. Het enige dat ze weet is dat het een rotziekte is die nooit meer overgaat. Thuis is opeens helemaal geen fijn thuis meer. Ze weet zich geen raad met haar gevoelens. Soms is ze heel boos, dan weer heel verdrietig. En soms ook gewoon wel vrolijk, maar mag dat wel als je moeder zo ziek is? Ze heeft het idee dat niemand haar begrijpt. Ook haar kleine broertje Jonathan en haar grote zus Nina niet. Behalve haar oude buurman. Hij lijkt wel te willen luisteren en geeft haar soms ook nog goede raad. Zo’n goede raad dat ze op zoek gaat naar een slimme dokter die haar moeder beter kan maken. Maar dat lukt natuurlijk niet. Wel schrijft de dokter haar een mooie brief en leert Amelie en vooral ook haar gezin hoe ze de ziekte een plek in hun leven kunnen geven.
Meer informatie leest u hier.

Mijn vader heeft kapotte hersens
Wat gebeurt er met jou, als kind, wanneer je vader of moeder niet aangeboren hersenletsel oploopt.
Als revalidatie niet voldoende helpt waardoor je vader of moeder in een verpleeghuis of woonvorm moet gaan wonen.
Welke emoties komen er dan boven en hoe ga je daar mee om. Dit kinderboek vertelt door middel van heldere teksten en verduidelijkende tekeningen wat er allemaal kan gebeuren na hersenletsel. Via praatvragen kan een kind woorden geven aan zijn of haar emoties en gedachten.
Het boek is te bestellen via Boekscout.

Empowerment app voor jongere met zieke ouder
Deze app is speciaal ontwikkeld voor jongeren van 10 tot 20, die een lichamelijk of psychisch chronisch zieke ouder hebben.
De app helpt toekomstige problemen bij jonge mantelzorgers op te sporen en geeft tips. Hiervoor wordt het SACZO instrument gebruikt.
De jongere moet 8 vragen beantwoorden en krijgt daarna naar aanleiding van de antwoorden tips voor zijn of haar specifieke situatie.
Ook staat er informatie in over waar je terecht kan als je een chronisch zieke ouder hebt, of als je met andere jongeren die in een soortgelijke situatie zitten in contact wil komen.
De app is simpel en prettig in gebruik. Dit kan een nuttige app zijn in de behandeling of begeleiding van deze jongeren.
Lees hier meer over de app.

Eline 2.0 – Boek over hersenletsel na een ongeluk
Eline Kanters is 17 als ze een ernstig verkeersongeluk krijgt op de weg van Veghel naar Erp. In 2017 werd zij op de fiets aangereden door een automobilist, met alle gevolgen van dien. Ze liep een schedelbasisfractuur op. Het leven dat ze gewend was te leiden kwam volledig op zijn kop te staan. Je bent jong en je hebt hersenletsel. Hoe moet je verder? Eline: “Ik ben nu 18 jaar en omdat ik informatie miste die vooral gericht is op mijn leeftijdsgroep heb ik samen met mijn moeder een boek geschreven: “Eline2.0”.”
Lees hier meer over het boek.

Verbod op schoppen hoofd jonge vechtsporters om hersenschade
Jonge vechtsporters mogen vanaf volgend jaar elkaar niet meer naar het hoofd trappen of stoten. Vanaf januari geldt dit verbod voor vechtsporters tot 16 jaar, vanaf 2020 voor alle minderjarigen.
Meer informatie leest u hier.

De Hersenstichting heeft de app Breinstraat ontwikkeld voor jongeren(12-25 jaar)
De app Breinstraat is ontwikkeld voor jongeren (12-25 jaar) die na een ongeval of ziekte hersenletsel hebben opgelopen. In de app wordt uitgelegd hoe de zorg eruit ziet, bijvoorbeeld in het ziekenhuis en revalidatiecentrum, wat ze kunnen verwachte ne hoe om te gaan met de zichtbare en onzichtbare gevolgen in het dagelijks leven. Ook kan er een eigen Hersenletselpaspoort gemaakt worden. Zo wordt het delen van hun verhaal een stuk makkelijker.  De app is gratis te downloaden via Breinstraat.

Het Daan Theeuwes Centrum voor Intensieve Neurorevalidatie
Het Daan Theeuwes Centrum voor Intensieve Neurorevalidatie wordt een nieuw revalidatiecentrum voor – in eerste instantie – 45 jongeren van 16 tot 30 jaar met ernstig traumatisch hersenletsel.

Het centrum biedt hen – zowel klinisch als poliklinisch – een zeer intensief en langdurig neurorevalidatieprogramma in een verrijkte omgeving met veel aandacht voor optimaal herstel, motivatie en familiebegeleiding en -training. Het centrum zal in het tweede kwartaal van 2018 openen op een locatie in centraal Nederland (provincie Utrecht) die goed bereikbaar is met zowel openbaar- als eigen vervoer.

Het Centrum is nu op zoek naar een medisch directeur/revalidatiearts en een revalidatiearts die een echt verschil willen maken.
Meer leest u op de website van het Daan Theeuwes fonds en de vacature kunt u hier nalezen.
Onlangs stond er dit artikel in de Volkskrant.

FitCare4U
FitCare4U (Functionele Intensieve Therapie) is een uitdagend en leuk 15-daags therapieprogramma voor jongeren (12 jaar en ouder) met duidelijke hulpvragen op gebied van zelfredzaamheid. Kinderen met Niet-Aangeboren Hersenletsel en Cerebrale Parese kunnen hieraan mee doen.
Adelante maakt revalidatie voor kinderen en jongeren mogelijk in het zuiden van Limburg. Ons revalidatiecentrum helpt kinderen en jongeren met allerlei lichamelijke beperkingen: tijdelijk of permanent, als gevolg van een chronische ziekte, een aandoening of een ongeval. Wij hebben een totaalpakket ontwikkeld met kinderrevalidatie, speciaal onderwijs en wonen. Dit omvat therapie, onderwijs, opvang en woontraining.
Meer informatie over FitCare4U leest u hier en over Adelante leest u hier.

Mijn kind in coma, ervaringsverhalen voor ouders door ouders
Hugo Borst, Schrijver, voetbaljournalist en mantelzorger: dit is een zeer belangrijk boek. Want wat doe je als jouw kind zwaar hersenletsel oploopt en het bewustzijn verliest?
Ik maakte het mee met mijn nichtje Daphne, een briljante meid van 19. Op een avond wordt ze op haar fiets aangereden. Door kordaat optreden belandt ze in no time op de operatietafel. Chirurgen vechten voor haar leven. Ik zag haar ouders Erika en Rien vanaf dag 1 afzien. Eerst de huiveringwekkende angst of Daphne het ongeluk zou overleven, daarna het besef dat hun dochter in coma ligt. Dan de onzekerheid of ze daar ooit nog uitkomt en zo ja: hoe komt ze er dan uit.
In dit boek vertellen Erika en andere ouders van kinderen met bewustzijnsproblematiek wat ze allemaal hebben meegemaakt nadat hun kind hersenletsel opliep.
Het zijn indrukwekkende en leerzame verhalen voor andere ouders van kinderen die in coma zijn geraakt.
De samenstellers – fysiotherapeuten werkzaam op de VIN-afdeling (Vroege Intensieve Neurorevalidatie) van Libra Revalidatie & Audiologie, locatie Leijpark – hebben een puik idee knap uitgewerkt. Dit is een onmisbaar boek. Het biedt de bezorgde lezer houvast en handvatten.
Meer informatie leest u hier.

Handleiding-BrainSTARS-Toepassing-in-gezinnen-met-een-kind-met-niet-aangeboren-hersenletsel-(NAH)
In de Handleiding BrainSTARS vind je achtergrondinformatie, praktische adviezen en veel gestelde vragen over BrainSTARS. BrainSTARS is een educatief programma voor kinderen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) en hun opvoeders en leerkrachten. Het biedt ouders, onderwijsgevenden en andere betrokkenen informatie over de oorzaken en gevolgen van NAH. Daarnaast geeft BrainSTARS handvatten voor het analyseren en aanpakken van gedragsproblemen.
Meer informatie leest u hier.

Uitleg voor kleine kinderen: Als papa of (mama) hersenletsel heeft
Wanneer een vader of moeder getroffen wordt door een niet-aangeboren hersenletsel, kunnen de anderen in het gezin sterk worden beïnvloed. Er verandert zoveel in het gezin dat jaren later de gevolgen nog merkbaar zijn. Hoewel het ontstaan ​​van hersenletsel verschillend is voor elk individu, is er ook een aantal gemeenschappelijke ervaringen die kinderen van een vader of moeder met hersenletsel hebben.
Meer informatie leest u hier.
Uitleg voor kleine kinderen leest u hier.
Gevolgen voor gezin en partner leest u hier.
Zus of broer van….. leest u hier.
Kinderen/jongeren met hersenletsel leest u hier.

Voorjaarssymposium Vokk
Op zaterdag 1 april 2017 werd het voorjaarssymposium  van Vokk gehouden met thema: Leven met en na een hersentumor voor ouders en belangstellenden.
Kathleen van Verseveld, coördinator van het Hersenletselteam Utrecht heeft een presentatie gehouden.
Hier kunt u haar presentatie nalezen.

Samen sterk voor kinderen met een hersentumor – Implementatie van kwaliteitscriteria en een verwijsgids
Het Prinses Maxima centrum voor kinderoncologie, Vokk, Vilans en Skion hebben samen een kwaliteitscriteria en een verwijsgids opgesteld.
U kunt hier het nieuwsbericht lezen, ook kunt u de kwaliteitscriteria hier nalezen en de verwijsgids vindt u hier.

Ziekte van Batten
De ziekte van Batten wordt ook wel de Ziekte van Batten-Spielmeyer-Vogt (BSV) genoemd en is ook bekend onder de verzamelnaam Neuronaal Ceroid Lipofuscinosis (NCL). Dat staat voor de lipopigmenten, vettige afvalstoffen, die zich opstapelen in de hersencellen waardoor die geleidelijk aan afsterven: Ceroid en Lipufuscine
Meer informatie leest u hier.
Er is ook een Stichting Beat Batten! Deze is in oktober 2007 opgericht door Gijsbert en Laura den Hertog. Hun zoon Warner lijdt aan de ziekte van Batten. Sinds 2014 staat de stichting onder leiding van Ronald Jansen, voorzitter en vader van Roel, ook een patiëntje dat lijdt aan Batten.
Meer informatie leest u hier.

Kinderen/jongeren met hersenletsel. “Een hersenletsel is zelden geheel restloos”
Jaarlijks lopen ruim 19.000 kinderen en jongeren hersenletsel op, bijvoorbeeld door een (verkeers-) ongeval, hersentumor of geweld. Niet-aangeboren hersenletsel (NAH) is de belangrijkste doodsoorzaak bij kinderen en jongeren of heeft vaak levenslange gevolgen.
Meer informatie leest u hier.

Gevaren gebruik lachgas onder jongeren
De politie vindt steeds vaker slagroompatronen op hangplekken van jongeren. Ze gebruiken het ‘lachgas’ uit de patronen om high te worden. De politie waarschuwt op Facebook voor de gevaren daarvan. Ook de Tweede kamer wil onderzoek naar de gevaren van het gebruik van lachgas onder jongeren.
Meer informatie over dit onderwerp leest u hier,  hier, hier, hier en in de ambulanceblog

Wat zijn de effecten en risico’s van het inhaleren van lijm, aanstekergas of andere vluchtige snuifmiddelen?
Een aantal producten bevatten vluchtige stoffen die snel verdampen en ingeademd kunnen worden. Door vluchtige stoffen kan je in een roes raken.
Jongeren bedenken vaak niet dat het ook blijvend schade kan opleveren, waaronder ook Niet-Aangeboren Hersenletsel ten gevolge van o.a. hartritmestoornissen en verstikking.
Meer informatie leest u hier.

Traumatisch hersenletsel bij kinderen onderschat
De gevolgen van traumatisch hersenletsel (THL) bij kinderen worden onderschat, vooral als het gaat om licht traumatisch hersenletsel. Dit blijkt uit het promotieonderzoek van Marsh Königs. Hij toont aan dat ook licht THL bij kinderen blijvende gevolgen kan hebben, zoals problemen met het cognitief functioneren of gedragsmatige problematiek.
Meer informatie leest u hier.

Kwaliteitscriteria voor de zorg voor kinderen met en na een hersentumor
Ouders en behandelaars hebben samen een set aanbevelingen gemaakt voor de zorg voor kinderen met en na een hersentumor.
Hier kunt deze kwaliteitscriteria lezen en kunt u meer lezen over de verwijsgids Hersentumoren bij kinderen.

€ 120.000 voor betere zorg voor kinderen en jongeren met traumatisch hersenletsel
De Hersenstichting heeft de afgelopen twee jaar in nauwe samenwerking met patiënten en professionals uit de zorg de Zorgstandaard Traumatisch Hersenletsel voor kinderen en jongeren ontwikkeld. Deze beschrijft op een heldere manier hoe zorg optimaal en integraal georganiseerd kan worden, zodat de jonge patiënt en zijn ouders/verzorgers de best mogelijke behandeling en begeleiding krijgen. Om ervoor te zorgen dat de zorgstandaard tot uitvoer wordt gebracht, stelt de Hersenstichting € 120.000, verdeeld over vier regio’s, beschikbaar. Tot 5 september kunnen regio’s zich aanmelden als pilotregio.

Wonen met behandeling voor jeugdigen met NAH bij Pluryn
Een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) zet het leven van jeugdigen volledig op z’n kop. Maar ook voor ouders verandert er heel veel. Pluryn heeft verschillende woonvoorzieningen waar kinderen en jongvolwassenen met NAH terecht kunnen voor behandeling, in combinatie met onderwijs, werk, (arbeidsintegratie) en vrijetijdsbesteding.
Meer informatie leest u hier.

Hersenletsel bij kinderen: een stille epidemie
Persbericht Hersenletsel bij kinderen een stille epidemie
Verwacht wordt dat er binnen een jaar een Zorgstandaard THL is voor kinderen en jeugd.
Meer informatie leest u hieronder.
Ontwikkeling Zorgstandaard THL Kinderen
Vilans – Signaleringslijst kinderen NAH

De Hersenen. Krijg controle over je grijze massa – Anna Claybourne
Een kinderboek voor kinderen van 4 tot 12 jaar over de werking van de hersenen. Door vele catoons, foto’s en tekstwolkjes wordt dit boek aantrekkelijk gemaakt voor jonge lezers.
De Hersenen – Anna Claybourne

Pluryn – Werkenrode
Speciale leefgroep voor jongeren met NAH en een intensieve vraag
Speciale leefgroep voor jongeren met NAH en een intensieve vraag Pluryn- Werkenrode
Klik hier om het informatieboekje te bekijken.

Brainact een trefpunt voor mensen met NAH tussen de 18 en 45 jaar
Via facebook kan je in contact komen met Brainact

Vilans
3 mogelijke signalen van niet-aangeboren hersenletsel (NAH) bij kinderen
Aanbieders van begeleiding en behandeling voor gezinnen van een kind met niet-aangeboren hersenletsel (NAH)
Bied passende hulp aan kinderen met niet-aangeboren hersenletsel
Impact van NAH op gezin en gezinsleven
NAH-onderwijsprotocol: Een instrument dat werkt
Onderwijsprotocol voor leerlingen met NAH
Samen sterk voor kinderen voor kinderen met een hersentumor
Verbetertraject – Implementatie gezinsondersteuning
Brochure:
Kinderen en jongeren met NAH op school. Een dubbele uitdaging

Kinderboeken:
BrainSTARS – Jeanne E. Dise-Lewis
De Hersenen – Anna Claybourne
De kracht van een kind met Niet-Aangeboren Hersenletsel – Ursula Hamelink
De vlieger – Ilse Almekinders
Een avontuurlijke reis door je hoofd – Max van der Linden
Een moeder vol stoplichten – Beitske Bouwman
Eline 2.0 – Eline Kanters
Elvin Het vergeetachtige olifantje – H. Snyder
Ik hou nog steeds van appeltaart – Suzanne de Roos en Diana Moonen
Mag ik ook ff? – Martine Kaptein en Rita van der Horst
Mijn papa die had pech (strip) – Hersenletsel-uitleg
Mijn vader heeft kapotte hersens – Christel Vallant-Opstal
NAH: Niet Altijd Handig – Hanneke van der Werf
Oma Sientje – Anne Marie den Heijer
Onze pappa kreeg een ongeluk in zijn hoofd – Wieke van Dun
Slim maar…Help kinderen hun talenten benutten door hun executieve functies te versterken -Peg Dawson, Richard Guare
Slim maar…..pubereditie – Richard Guare, Peg Dawson en Colin Guare
Waarom heeft een krokodil zo’n platte kop? – Hans Hessels

Alzheimer
Papa, oma doet een beetje vreemd – Naomi Beverloo

Epilepsie
Mijn hoofd is even weg- Anja Vereijken
Steek je licht op met Harrie – Johan Van Parys en Theo Heisen

Hersentumoren
Hersentumoren bij kinderen – Marja Georgiades, Marianne C. Naafs-Wilstra
Joost en het gemene spookje – Michael Grotzner
Niet voor softies – Tonja Elbers
Paultje en de draak -DVD
Ziek? Beter! Cor van Vuren

Meningitis
Pim de Pneumokok – W.H. Witkamp
Meningokokkenziekte. Menno de Meningokok vertelt – W.H. Witkamp

Multiple Sclerose
De MS van Tess – Christine Kliphuis
Het geheim van Opa Toetoet – Chris Veraart
Kortsluiting – Christine Kliphuis
Wat is er mis – Bart Proost
Mijn Supermama! Lieke Weessies
MS; Wat kinderen willen weten over Multiple Sclerose – Ilse Lukken
Multiple Sclerose. Zo zit dat! – MS Kidsweb
Multiple Sores – Nationale MS Fonds

Ziekte van Huntington
Bang. Een boek voor kinderen die het risico lopen de ziekte van Huntington te krijgen – Michelle Hardt Thompson
Onze familie heeft de ziekte van Huntington – Joy Slatford

Film:
“De eenzame fietser”- een puber met NAH
Hersenletsel en dan…
Petit mal bij Epilepsie

Allerlei
Balans, NAH stille epidemie, april 2010[1