NAH en seksualiteit

De gevolgen en beperkingen van een Niet-Aangeboren Hersenletsel (NAH) zijn zeer uiteenlopend. De fysieke gevolgen van het hersenletsel worden meestal goed ondervangen door de (para)medische wereld. De mogelijke cognitieve, gedragsmatige en de psychosociale gevolgen voor het slachtoffer en zijn/haar omgeving worden echter veel slechter ingeschat of zijn taboe. Maar één ding hebben alle mensen met een NAH gemeen: ze ervaren een plotse en onomkeerbare breuk in de levenslijn. De relationele problemen en seksualiteit bij personen met NAH is belangrijk om bespreekbaar te maken bij zowel de persoon met NAH zelf als bij zijn/haar omgeving. Het blijkt namelijk dat er nog een groot taboe hangt rond dit thema.
Hier vindt u informatie op het gebied van NAH en seksualiteit.

Hersenz – Seksualiteit en intimiteit
Geen zin meer hebben in seks, niet meer klaar kunnen komen, voortdurend seksueel getinte opmerkingen maken, niet verdragen dat iemand je aanraakt, je schamen voor je half-verlamde lichaam of niet meer in staat zijn tot intiem contact. De gevolgen van hersenletsel voor seksualiteit en intimiteit kunnen ingrijpend zijn.
Hersenz besteedt de komende tijd aandacht aan het onderwerp Seksualiteit en Intimiteit.
Meer informatie leest u op de website van Hersenz, bij Behandeling voor partners en over de behandeling van Hersenz.

Op 10 oktober werd de eerste uitzending van NAH-TV uitgezonden. De uitzending stond in het thema Seksualiteit en intimiteit.
Seksualiteit en intimiteit; een belangrijk onderdeel van ons leven. Maar welke invloed heeft hersenletsel op seksualiteit en intimiteit? En hoe kunnen u en jij hiermee om gaan? We praatte onder andere met seksuoloog Jim Bender over dit onderwerp.
U kunt de uitzending hier bekijken.
Ook relaties en hersenletsel is een belangrijk onderwerp, wat ook gevolgen kan hebben voor de seksualiteit en intimiteit. Jenny Palm, neuropsycholoog, vertelt meer over dit onderwerp.
U kunt de uitzending hier bekijken.

Boeken en brochures
Brochure Intimiteit en seksualiteit na een beroerte – De hart & vaatgroep
Eros in de kreukels – Jacqueline Kool
Handboek Seksuele gezondheid – Peter Leusink en Marjo Ramakers
Recht op seksualiteit voor personen met NAH – Sarah Taels
Seksualtiteit bij ziekte en lichamelijke beperking – W.L. Gianotten, M.J. Meihuizen-de Regt, N. van Son-Schoones
Zo mooi anders in de zorg. Seksualiteit – Irene Muller-Schoof
Zorgwijzer Hersenaandoeningen en seksualiteit – Monique Weiland en René Prop
Seksualiteit en intimiteit na hersenletsel – Hersenz

Behandelteam
Mchz praktijk voor seksuologie en relatietherapie
Praktijk J.L. Bender
Seksualiteit en intimiteit – Vogellanden

Seksuologiepraktijk Nieuwegein
St. Antonius ziekenhuis – seksuele problemen

Film
Van Hemert produkties maakt voorlichtinsfilms en educatievefilms op het terrein van zorg en welzijn. Ook zijn er films over seksualiteit.
Van Hemertprodukties – film Intimiteit en seksualiteit

Adios Amigos
Twintigers Lars (Martijn Lakemeier) en Philip (Yannick van de Velde) kunnen hun ogen niet van de meisjes in het zwembad afhouden. Hun vriend Joost (Bas Hoeflaak) is blind dus moet het met hun opmerkingen doen. Niet dat Lars en Philip wel iets met de meisjes kunnen; Philip kan zich vanwege een spierziekte niet bewegen en Lars heeft een hersentumor die hem in een rolstoel houdt. Dus op naar de plek waar volgens Lars alle meisjes gewillig zijn; Salou! De drie vrienden strikken verzorgster Lub (Margot Ros) die een bus heeft om hen te rijden. Maar losgerukt uit hun vertrouwde omgeving worden ze hard geconfronteerd met hun afhankelijkheid. En blijkt dat ze met grove humor niet al hun diepste angsten kunnen verdoezelen. Met iedere kilometer gaat de reis minder over seks en meer over vriendschap.
Meer informatie leest u hier.

Hasta la vista (letterlijk: tot ziens) is een Vlaamse film in een regie van Geoffrey Enthoven uit 2011. Het scenario is van de hand van Pierre De Clercq op basis van een verhaal van Mariano Vanhoof naar de levenservaring van de Amerikaan Asta Philpot en zijn vrienden.
Meer informatie leest u hier en hier.

PowerPoint presentatie
Heeft  de NAH zorg een neglect voor seksualiteit en intimiteit bij NAH getroffenen – Jim Bender
Het seksuele brein verstoord – Egbert Kruijver
Seksualiteit en NAH – Welmoed Visser-Korevaar
Seksueel ontremd-gedrag na hersenletsel – Niels Farenhorst
Seksualiteit en intimiteit bij hersenletsel – Jenny Palm

Websites
Aditi
Edusex
Flekszorg
Handicap en seksualiteit
Hersenletseluitleg
Intermobiel
NVVS
Rutgerstichting
Seksueel gezond
Stichting Sar
Zeddnet